Skip to main content

Sıkça Sorulan Sorular

B・SYNC® ON nasıl farklıdır?

B・SYNC® ON, patentli teknolojisi ile geciktirilmiş kafein salımı sağlayan uyanma evresi için özel olarak geliştirilmiş bir üründür.

B・SYNC® ON içeriğinde bulunan Vitamin B5, vitamin B12 ve çinko normal enerji oluşum mekanizmasını desteklerken yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına yardımcı olur.

B・SYNC® ON kafein, vitamin ve mineral içeren takviye edici gıdadır.

İlaç değildir, hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz

Referanslar: 1  Dornbierer DA, et al. Sci Rep. 2021;11(1):19734.  2 Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı Hakkında Yönetmelik (20.04.2023).

B・SYNC® ON kullanırken kahve içmeye devam edebilir miyim?

B・SYNC® ON içerisinde 80 mg/kapsül kafein bulunmaktadır. Bu miktarda bir fincan türk kahvesine veya espressoya eşittir. Günlük kafein kullanımınıza bu bilgi ile devam edebilirsiniz.

Herhangi bir yan etkisi var mı?

B・SYNC® ON içindeki tüm bileşenler güvenlidir. Avrupa Gıda Güvenliliği Otoritesi (European Food Safety Authority, EFSA), günde 400 mg’a kadar toplam kafein tüketiminin genellikle güvenli olduğunu belirtmektedir.1 Yani bir fincan espresso içebiliyorsanız B・SYNC® ON da kullanabilirsiniz.

B・SYNC® ON çocuklar veya hamile kadınlar için tavsiye edilmez. Tavsiye edilen günlük porsiyonu aşmayın. Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışınız.

Referans: EFSA NDA Panel. EFSA Journal 2015;13(5):4102, 120 pp.

B・SYNC® ON vegan mı?

B・SYNC® ON veganların kullanımı için uygun bir üründür.

Kapsülün içinde ne var?

B・SYNC® ON; kafein, vitamin B5, vitamin B12 ve çinko içermektedir.

B・SYNC® ON glüten içerir mi?

B・SYNC® ON gluten içermez. Gluten intoleransı olan bireyler için uygundur.

B・SYNC® ON’un içeriğinde koruyucu var mı?

B・SYNC® ON koruyucu içermez.

Uyku Neden Bu Kadar Önemli?

Uyku, zamanınızın yaklaşık üçte birini ayırdığınız günlük rutininizin önemli bir parçasıdır. Yeterli uyku olmadan beyniniz yeni anılar oluşumunu sağlayan yolları koruyamaz ve konsantre olmakta zorlanabilirsiniz. Son bulgular uykunun, uyanıkken beyninizde biriken toksinleri ortadan kaldıran bir temizlik rolü oynadığını söylüyor. 1

Uyku; beyin, kalp ve akciğerlerden metabolizmaya, bağışıklık fonksiyonuna, ruh hali ve hastalık direncine kadar vücuttaki hemen hemen her tür doku ve sistemi etkiler. Araştırmalar kronik uyku eksikliğinin veya kalitesiz uykunun yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık, diyabet, depresyon ve obezite riskini artırdığını gösteriyor2

Referanslar: 1. NIH National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Brain Basics: Understanding Sleep. 2. Sleep Foundation. Physical Health and Sleep. Nisan 2022.

İdeal Uyku Süresi Nedir?

Herkesin bireysel uyku ihtiyacı farklıdır. Genel olarak, 18 ile 60 yaş arasındaki yetişkinlerin her gece en az 7 saat uyuması önerilir, aksi takdirde uykusuzluk kaynaklı sağlık riskleriyle karşı karşıya kalabilirler.

Referans:Watson NF, et al. Sleep. 2015;38(6):843-844.

Kaliteli Uyku Nedir?

Uyku kalitesi ile uyku süresi farklı kavramlardır. Uyku süresi her gece ne kadar uyuduğunuzu ölçerken, uyku kalitesi ne kadar iyi uyuduğunuzu ölçer. Genel olarak, iyi bir uyku kalitesi aşağıdaki özelliklerle tanımlanır:

  • Yatağa girdikten hemen sonra, 30 dakika veya daha kısa sürede uykuya dalarsınız.
  • Genellikle gece boyunca bir defadan fazla uyanmazsınız.
  • Yaş grubunuz için önerilen miktarda uyuyabilirsiniz.
  • Herhangi bir nedenle uyanırsanız 20 dakika içinde tekrar uykuya dalabilirsiniz.
  • Sabah uyandığınızda kendinizi dinlenmiş, yenilenmiş ve enerjik hissedersiniz.
Referans: Sleep Foundation. How To Determine Poor Sleep Quality.

Uyku ataleti nedir?

Bazı sabahlar, dinlendirici bir gece uykusundan sonra, gözlerimizi güne başlamaya hazır bir şekilde açarız. Bununla birlikte, pek çok kişi için sabahları uyanık hissetmek ve sonuç olarak işe, okula veya diğer sorumluluklara hazırlanmak oldukça zordur. Bu durum “uyku ataleti” veya “uyku sersemliği” olarak tanımlanmaktadır.

Uyku ataleti, sabahların ekstra zor olmasının bir nedenidir. Sinirlilik ve kafa karışıklığına neden olabilirken konsantre olma veya net bir şekilde düşünme yeteneğinizi azaltabilir. Uyku ataleti, yetersiz uyku ve derin uyku evrelerinden uyanma ile daha da kötüleşir.

Uyku ataletinin ilk etkileri tipik olarak 15 ile 30 dakika arasında sürer, ancak bazı kişilerde bu durum iki saate kadar uzayabilir. Bununla birlikte, küçük yaşam tarzı değişiklikleri sabah uyanıklığını iyileştirebilir ve uyku ataletinin istenmeyen etkilerini en aza indirebilir.

ReferansSleep Foundation. How to Wake Up Easier.

Gündüzleri Uykulu Hissetmem Normal mi?

Bir kişinin uyanık olmayı beklediği zamanlarda uykulu olması normal değildir. Problemli uyku hali; konsantrasyon güçlüğü, hafıza kayıpları, enerji kaybı, yorgunluk, uyuşukluk ve duygusal dengesizlik ile ilişkilendirilebilir. Ani olarak gelişen, şiddetli ve karşı koyulması güç bir uyku hali ise ciddi bir sağlık sorunu olabilir ve böyle bir durumda mutlaka hekiminize danışmanız gerekir.

ReferansNational Institutes of Health (US); Biological Sciences Curriculum Study. Information about Sleep.

Uyku Eksikliği Nedir?

Hemen hemen herkes minimum düzeyde uyuduğu veya hiç uyumadığı bir gecenin ardından zombi benzeri bir duyguyla karşılaşmıştır. Yeterince dinlenmeden sadece bir gece geçirdikten sonra bile gün içinde yavaş düşünme, enerji eksikliği ve huzursuz bir ruh hali ile uykulu hissedebiliriz.

Uyku yoksunluğu terimi yetişkinler için günde 7-9 saat arasında değişen, ihtiyaç duyulan miktardan daha az uyumak anlamına gelir. Çocuklar ve gençler, yetişkinlerden daha fazla gece uykusuna ihtiyaç duyar.

Uyku eksikliği nasıl düşündüğümüzü ve hissettiğimizi doğrudan etkiler. Kısa vadeli etkiler daha belirgin olmakla birlikte, kronik uyku yoksunluğu, uzun vadeli fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları riskini artırabilir.

ReferansSleep Foundation. Sleep Deprivation.

Yetersiz Uyursam Ne olur?

Uyku yoksunluğunun ve uyku eksikliğinin etkileri ciddi ve geniş kapsamlı olabilir. Akut uyku yoksunluğu, kasıtsız hata ve kaza riskini artırır. Uykusuz kalan kişilerin okul ve iş ortamlarında mücadele etme veya kişisel ilişkilerini etkileyebilecek ruh hali değişiklikleri yaşama olasılıkları daha yüksektir.

Yetersiz uyku bir kişinin uyanık olduğu saatlerde nasıl hissettiğini doğrudan etkileyebilir:

  • Yavaşlamış düşünme
  • Dikkat süresinin azalması
  • Hafızanın kötüleşmesi
  • Kötü veya riskli karar verme
  • Enerji eksikliği
  • Stres, endişe ve sinirlilik gibi ruh hali değişiklikleri

Kronik uyku yoksunluğu çok çeşitli sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Uyku vücudun hemen hemen tüm sistemlerinin etkin işleyişinde temel bir rol oynar, bu nedenle kalıcı bir uyku eksikliği fiziksel ve zihinsel sağlık için önemli riskler yaratır.

Referans: Sleep Foundation. Sleep Deprivation.